Beusebos vanaf 1975

Op zijn site vertelt vogelaar en buurtbewoner Jaap Zijp:

“In het jaar 1975 is de zandbaan aangelegen voor een gedeelte RW 7 en wel tussen het Noord-Hollands kanaal en de Ringvaart van de Wijdewormer. Voor dat dit zand depot aangelegd werd, was eerst de onderlaag, het veen, weg gezogen en naast de baan op twee velden gespoten.Toen deze velden wat later in de tijd waren ingedroogd, werden deze met allerlei soorten bomen ingepland, oa. Eiken; elzen; wilgen, verschillende soorten en essen. Ook werd er een meertje aangelegen.

In die zelfde tijd werden Foeke en ik, als medewerkers van de Vogelwerkgroep Beemster, gevraagd door Staats Bos Beheer of wij hier de komende jaren tellingen wilden verrichten. De nadruk van deze tellingen lag vooral om na te gaan, wat het effect zou zijn van de overgang van weiland naar meer bebost gebied.

Behalve de tellingen die we regelmatig deden, hadden we er ook een aantal valkenkasten, uilenkasten en later nog verschillende mezen kastjes op gehangen. De valkenkasten hebben het over het algemeen goed gedaan, deze waren meestel bezet en goede resultaten wat jongen betreft.

Alles bij elkaar hebben we dat ruim tien jaar gedaan, toen vonden we het genoeg en ik kom nu af en toe eens op het, aan de Nekkerstraat zijde gelegen, overgebleven terrein. Het overige is opgegaan in Weidevenne.”