Red het Beusebos

Ten westen van de snelweg A7, ter hoogte van de afrit Purmerend-Zuid, ligt vanaf midden jaren ’70 een gebied dat heeft kunnen uitgroeien tot een écht bos: het Beusebos. Er leven tientallen soorten dieren, waaronder beschermde, en de biodiversiteit aan planten is enorm.

Inmiddels biedt dit unieke stukje bos van zo’n 17 hectare aan de westkant van Purmerend (even groot als het centrum van Purmerend en iets kleiner dan het Leeghwaterpark) voor veel wandelaars en hondenbezitters een welkome afwisseling op het stadse karakter van hun omgeving. Begrijpelijk, want het Centrum en de nieuwe grote wijk Weidevenne kennen als enige wijken van Purmerend geen eigen park!

Dreigende kap van het BeusebosIMG_5178
Op 28 mei 2015 heeft de gemeenteraad van Purmerend met 23 stemmen vóór (Stadspartij, AOV, VVD, CDA en 4/5 van D66) en 12 stemmen tegen besloten om maar liefst 100.000 euro uit te trekken voor een onderzoek naar mogelijke andere bestemmingen voor het Beusebos.

Loze beloftes
De commissie Stedelijke ontwikkeling en beheer Purmerend gaat de €100.000,- besteden voor een onderzoek naar de mogelijkheden om op de plaats van het Beusebos een groot hotel, congrescentrum en/of autoboulevard te gaan bouwen.
Met deze ontwikkeling wordt de kans dat de gemeenteraad een hotel, congrescentrum of autoboulevard wil realiseren op de plek van het Beusebos steeds groter. Dat daarmee vele groene beloftes uit de diverse verkiezingsprogramma’s worden geschonden, laat zich raden.

Meer lezen over de geschiedenis van het Beusebos? Klik hier

Waarom moet het Beusebos blijven?fotomeertjeJdS

 • Het Beusebos vormt met zijn 17 hectare een groene rand langs Purmerend Weidevenne. De stadsdelen Centrum en Weidevenne hebben als enige stadswijken geen stadspark of ander recreatiegebied.
 • De vele bomen dragen er aanzienlijk toe bij dat de kwaliteit van de lucht die wij inademen sterk verbetert. Geen overbodige luxe gezien de toenemende verkeersdrukte op de A7.
 • In het Beusebos bestaat een grote diversiteit aan flora en fauna. Zo staan er 507 ‘monumentale’ bomen, waaronder 60 eiken. Dit is gebleken uit een bomen onderzoek dat is gedaan in opdracht van de gemeente Purmerend. Ook staan er 107 ‘waardevolle’ bomen. Er zijn – zo blijkt officieel uit de beperkte inventarisatie_flora_en_fauna die Purmerend moest laten doen op grond van de Wet natuurbescherming – beschermde soorten planten, vissen, amfibieën, vogels en zoogdieren aangetroffen. Onder meer komt de beschermde rietorchis er voor. In het vennetje is de bittervoorn gevonden, deze vis geldt als kwetsbaar en staat op de Rode Lijst. Ook de koekoek (kwetsbaar, Rode Lijst) is er gesignaleerd en de grauwe vliegenvanger, die als ‘gevoelig’ op de Rode Lijst staat. (Voor meer info, zie linkjes naar onderzoek en inventarisatie.)
 • De volgende generatie heeft ook groen, ruimte en zuurstof nodig. Dat weten wij en daar handelen wij naar!

  Flora en fauna in het Beusebos (exclusief bomen)

Stichting Het Beusebos 
In oktober 2015 is de stichting Beusebos opgericht! Bezorgde omwonenden, ouders, natuur- en milieuvrienden bundelen hun krachten om te strijden voor het behoud en beheer van het bos.

De stichting wordt bijgestaan door een stevige klankbordgroep met deskundigen op velerlei gebied waaronder juristen. Daarnaast werkt de stichting nauw samen met een aantal natuur- en milieuorganisaties, te weten:

 • Milieudefensie Waterland
 • IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid)
 • NIVON
 • Stichting Behoud Waterland.

[color-box color=’green’ customcolorpicker=”]

Help ons het Beusebos redden! Doneer!
Onze strijd voor behoud van het Beusebos is meer dan een gevecht om de kap van een prachtbos te voorkomen. Het is tevens een symbolische strijd tegen het eeuwige rendementsdenken, het disrespect voor natuur en dieren, het almaar oprukkende beton en de populaire korte termijnvisies.

De vele dieren, de bomen en struiken, de filtering van de lucht, de rust en ruimte in verstedelijkt gebied, maar ook de goede afwatering bij toenemende regenval en koelte in steeds warmere zomers zijn volgens ons uitstekende redenen om het Beusebos te laten voortbestaan. Help ons het Beusebos redden. Jouw bijdrage – vanaf 5 euro – kun je online storten via onze doneermodule.

[/color-box]

 

22 gedachten over “Red het Beusebos

 1. Ik ben voor het behoud van groen gebied. Er zijn tal van andere -al bebouwde- locaties in Purmerend die gebruikt kunnen worden voor de geplande bouw.

 2. De gemeente purmerend is niet in staat ook maar iets knap te regelen.
  De mislukte stadsverwarming de mislukte brug bij het mislukte busstation en niet te vergeten een volgebouwd leeghwaterpark etc.
  Blijf van dit stuk groen af en maak eerst is iets knap in orde,autorommel genoeg in de baanstee en hotels ook genoeg misschien een leuk hotel in de mislukte baanstee twee.

 3. Sterker nog .. Een stukje geluidswal terhoogte van het beusebos langs de A7 zou het bos nog meer rust geven en de mensen die de dagelijkse drukte even willen ontvluchten.

 4. Het Beusebos, je krijgt een warm welkom als je er komt van alle vogels die daar zitten, luidkeels proberen ze boven het lawaai van de A7 uit te komen.
  Het Beusebos, een heerlijk stukje natuur dichtbij de stad, fijn om te ontspannen. Mensen zijn gezonder als er groen in de buurt is.
  Het Beusebos moet blijven, bouwlocaties vind je ook ietsje verder bij de snelweg vandaan.
  Laat het Beusebos staan!

 5. Purmerend moet meer werken aan de generatie die na ons komt! Onze kinderen ‘vluchten’ Purmerend uit. Geen hotels,autoboulevards!! Zeker niet op zo’n unieke locatie! Ons parade paardje als je langs ‘purmereutel’ rijd moet zeker niet wijken voor nieuwbouw!! Maak dit mooie bos toegankelijker en leg wandelpaden aan (schelpenpaden of houtsnippers). Er is al genoeg gekapt voor een waardeloos gedrocht!! (Reclamebord).

 6. Vanuit Rotterdamhaven was het een mooi uitzicht op parkje en Beusebos waar elk jaar weer Buizerds en nog meerdere soorten vogels terugkomen.Helaas is dit uitzicht totaal verstoord door de gigantisch reclamezuil waar wij vanuit de huiskamer continue tegen aan kijken en er ook nog eens voor zorgt dat wij vanwege het verlichtte bord s’avonds beperkt zijn waar wij kunnen gaan zitten in de huiskamer. Het lijkt ons dan ook uit den boze om nog eens zo’n groot gebouw neer te zetten waar groot stuk
  groen voor moet verdwijnen en ongetwijfeld ook weer voor overlast gaat zorgen

 7. Er is in de Baanstee genoeg ruimte speciaal bestemd voor bedrijven. dit stukje natuur moet met rust gelaten worden. Er zitten zoveel mooie vogels in het Beusebos. Een mooistukje natuur om te wandelen. Daarnaast filteren de bomen de vervuilde lucht van de A7. Gewoon laten staan die bomen. Hier hebben we in 2015 al genoeg over gesproken.

 8. we hebben hier genoeg industrie terreinen in de omgeving .laten we dit nu niet verkwanselen voor een of ander stom hotel. Dit stukje bos is al zo oud,laat het met rust.dit is ook voor nieuwe generatie belangrijk,dar ze hier kunnen genieten.

 9. Het Beusebos is genoemd naar voormalig PvdA-wethouder van Purmerend Piet Beuse.
  PvdA-Purmerend zou er goed aan doen op te komen voor het behoud van het bos.

 10. De gemeente Purmerend dient ook goed na te denken over waarom de Purmerenders in Purmerend zouden willen blijven wonen op de lange termijn. Als zij zo doorgaat met open plekken volbouwen en het denken aan de opbrengst in geld daarvan, dan zullen er straks steeds minder mensen met plezier in Purmerend blijven wonen. Ik wil, net als de meeste bewoners waarschijnlijk, ook enige rust en natuur in de buurt van mijn woning vinden. Lukt dat niet meer, dan ga je uitkijken naar wonen elders. Op de lange termijn lijkt me dat een slechte ontwikkeling.
  Er is de laatste jaren enorm veel gebouwd: huizen, industrieterrein en een gigantische torenflat, maar waar blijft de aandacht voor “lekker wonen met rust” in de buurt?

 11. Zeer goed verwoordaar de bv Purmerend is alleen bezig met zelf verrijking en niet met zijn bewoners.
  Jammer genoeg kunnen we weinig inbrengen alleen goed stemmen.
  Waardeloze gemeente met alle constante fouten en verspilling.

 12. Een 14 pagina’s tellende “Visie” ( een stuk waarvoor de gemiddelde mbo-leerling zich overigens nog zou schamen) en opzichtig gedicteerd door de vastgoed lobby, mag en zal niet de ondergang van 17 hectare bos en daarmee 8000 bomen betekenen.
  Laten we Purmerend de 21e april echt op de kaart zetten en laten zien dat de grens is bereikt van wat inwoners in en in de omgeving van Purmerend nog pikken van dit College.

 13. Ik snap niet dat een onderzoek 100.000 Euro mag kosten. Heeft de gemeente geen mensen in dienst, die dat als onderdeel van hun gewone werk kunnen doen?

 14. Zijn ze helemaal gek geworden. Ga eens een lelijk industrieterrein aanpakken om er een groene zone met een hotel aan te leggen. Deze terreinen verpesten nu echt het uitzicht en milieu. Voordat het te laat is Gemeente Purmerend. Bezin u voor u begint

  Groen MOET je Doen

 15. Rotgans heeft het over werkgelegenheid. Dat is te verwaarlozen. Van der Valk heeft min of meer alles in eigen beheer, aannemers, wasserij, horeca inkoop en andere toeleveringsbedrijven. De horeca Purmerend gaat ookeen zware kluif krijgen aan de klanten (vooral bruiloften, feesten en partijen) welke ze gaan verliezen aan de Horeca Fabrieken Van der Valk. Waarom horen we niets van onze horeca belangengroep? In Hoorn, Oostzaan, Purmerend, Volendam en Wieringermeer staan er al genoeg. Laat Purmerend haar eigenheid behouden met de al voldoende aanwezige party en conferentie-ruimtes. Verder verwerkt het Beusebos tonnen aan CO2 en fijnstof van de tienduizenden auto’s welke ieder etmaal lang Purmerend denderen. Purmerenders wordt wakker, kom in verweer tegen dit belachelijke prestige project. Stop de afbraak van onze groene long, in het belang voor ons en onze kinderen. U realiseert zich niet wat dit voor gevolgen heeft, groen vernietigen voor beton en loze beloften.

 16. Kan dit hotel niet beter naast de snelweg (westzijde ) worden gebouwd in Beemster? Daar zijn op- en afritten beschikbaar en kan het ook bijdragen aan het verkeersluw maken van de Zuiderweg binnen de bebouwde kom Zuidoostbeemster.
  Nu is dat gebied qua bestemming agrarisch en glas
  Zonde om dat bos op te offeren.
  En het omleggen van de A7 naar het westen om die bocht eruit te halen is onhaalbaar. Dus die opritten blijven daar wel.
  Met een goede inpassing is dat voor Beemster in evenwicht te brengen tussen behoud en ontwikkeling

 17. Weg met alle troep zoals hotels, teveel bouw aan huizen, onzinnige reclameborden et et cetera! Ik begrijp al die overbodige shit niet. Bouw ergens waar teveel grond is en niet volbouwen langs bijvoorbeeld het kanaal. Het wordt steeds drukker in Purmerend. Ik ben de drukte van Amsterdam juist ontvlucht maar ik had dus net zo goed kunnen blijven. Nergens kun je bijna meer rustig wonen. Lawaai, lawaai en nog eens lawaai. Doodziek word ik ervan!!!!!!!!!!!!! En blijf met je tengels van Beusebos op, idioterie weer allemaal! Ook dieren hebben recht op een eigen habitat maar de dieren worden steeds meer verdreven omdat gemeenteambtenaren zich weer eens op de borst kunnen kloppen met het beste idee. Het wordt tijd dat er weer eens nagedacht wordt voordat er domme ideeën worden gerealiseerd. Alles draait om geld. Wanneer is het genoeg? Ophouden met die flauwekul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. Weg met alle troep zoals hotels, teveel bouw aan huizen, onzinnige reclameborden et et cetera! Ik begrijp al die overbodige shit niet. Bouw ergens waar teveel grond is en niet volbouwen langs bijvoorbeeld het kanaal. Het wordt steeds drukker in Purmerend. Ik ben de drukte van Amsterdam juist ontvlucht maar ik had dus net zo goed kunnen blijven. Nergens kun je bijna meer rustig wonen. Lawaai, lawaai en nog eens lawaai. Doodziek word ik ervan!!!!!!!!!!!!! En blijf met je tengels van Beusebos o

 19. Beste mensen,
  we worden allemaal opgeroepen om iets aan het milieu te doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We moeten zuinig zijn met de natuur om ons heen. Maar de gemeente Purmerend denkt daar toch anders over. Prestige en aanzien is belangrijker dan het milieu. Dan kan ik maar een ding zeggen: laat woensdag 21 maart 2018 je stem horen voor de gemeenteraad en stem niet op die partij die voor de kap gestemd heeft. Dat is de enige taal die ze begrijpen. Dus stem niet op de Stadspartij, VVD, AOV CDA en D66. Dan pas leveren de burgers een goede bijdrage aan het milieu. Ga stemmen. Anders niet meer zeuren dat er 8000 bomen worden gekapt.

 20. Het is schandalig dat de PVDA zich niet hard maakt om het Beusebos(nota bene vernoemd naar oud PVDA-wethouder Piet Beuse)te behouden en te zorgen dat daar geen nodeloos hotel komt.
  Ik zeg handen af van het Beusebos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.