Wordt Purmerend ‘Groenste stad’ dankzij Beusebos?

19 februari 2017 – “Geachte leden van de jury,
Met veel vreugde nam ik kennis van de bekendmaking van de vier steden die deelnemen aan de Groencompetitie 2017. ‘Mijn’ Purmerend mag dit jaar de strijd aangaan met Den Haag, Voorburg Leidschendam en Waalwijk. Op uw website is te lezen dat u beoordeelt op de volgende thema’s:

• Visuele en ruimtelijke kwaliteit (15%)

• Cultuurhistorischerfgoed (10%)

• Cultuurgroen en Buiteninrichting (30%)

• Natuur en landschap (20%)

• Recreatie en toerisme (10%)

• Duurzaamheiden milieu (15%)

Per thema zal ik u toelichten waarom ik denk dat Purmerend de titel groenste stad verdient:

• Visuele en ruimtelijke kwaliteit
Als u Purmerend nadert, ziet u het al van verre: Purmerend is een groene stad. De entree van de stad, ook wel de Poort van Purmerend genoemd, wordt gemarkeerd door een prachtig natuurgebied: Het Beusebos. Dit unieke bos heeft zich in de afgelopen 40 jaar ongestoord kunnen ontwikkelen tot een wonderschoon aangezicht van de plek waar zoveel mensen Purmerend benaderen: de snelweg die er in een sierlijke bocht omheen draait. 

• Cultuurhistorisch erfgoed
Gelegen tussen de polders Beemster, Purmer en Wormer werd Purmerend op een verhoging in het veen gebouwd. Het water uit het veen werd afgewaterd door onder andere het riviertje De Where. Deze is helaas in de binnenstad grotendeels gedempt en verder grotendeels aan het zicht onttrokken door bebouwing. Er is gelukkig nog een veenriviertje dat aan de westkant van Purmerend stroomde. De Cromme Wijsent stond al in de 16e eeuw op de kaart en het overgebleven deel stroomt prachtig langs het Beusebos. 

Cromme Wijzent

• Cultuurgroen en Buiteninrichting
In de aanleg van de grootste en nieuwste wijk van Purmerend: Weidevenne, werd een belangrijke keuze gemaakt wat betreft de buiteninrichting: er werd geen park aangelegd. Maar de ongeveer 20.000 bewoners kunnen gelukkig voor hun dagelijkse dosis natuur, frisse lucht en recreatie gebruik maken van het naast deze wijk gelegen Beusebos. 

• Natuur en landschap
De natuur heeft het soms best zwaar in Purmerend. Er wordt bezuinigd op groenonderhoud, prullenbakken en je hebt tegenwoordig ook geen kapvergunning meer nodig als je een boom wilt kappen. Toch wordt dit alles goedgemaakt door een stuk natuur met zo’n 8000 bomen, 66 diersoorten (waarvan 4 beschermd) en meer dan 40 soorten schimmels en paddestoelen. Een zeer hoge mate van biodiversiteit aan de rand van de stad: Het Beusebos. 

• Recreatie en toerisme
Purmerend ligt midden in het nationaal landschap Laag Holland. Dit gebied is het Nederland waar de toeristen voor komen: dijkjes, bruggetjes, molens en polders. Om de positie van Purmerend te verstevigen gaan er in de samenleving geluiden op om naast het Beusebos van een oude boerderij een bezoekerscentrum te maken en op de naastgelegen resten van een oude watermolen deze opnieuw op te bouwen. 

• Duurzaamheid en milieu
Dat Purmerend z’n steentje bij moet dragen aan een schoner milieu en een duurzame toekomst staat vast. En gelegen naast een van de drukste snelwegen van Nederland is de luchtkwaliteit van groot belang. Gelukkig staat het Beusebos langs deze snelweg en zorgt voor het afvangen van fijnstof en opname van CO2. 

Het lijkt me duidelijk, jury, dankzij het Beusebos gaat Purmerend deze zomer met gemak de groenste stad van Nederland worden. Ik kijk nu al uit naar de huldiging en ik wilde graag voorstellen om dat in het Beusebos te doen. Lijkt me wel zo toepasselijk. 

Nog één dingetje: ik zag op uw website ook dat u bij elk thema let op visie en beleid. Ik hoop dat u dit keer de visie en plannen van de gemeente buiten beschouwing wilt laten. Dit zou de winst namelijk erg in gevaar kunnen brengen aangezien de huidige coalitie het Beusebos wil kappen om er een Van der Valkhotel te bouwen. 

Dat is slechts een visie van de gemeente waardoor in één klap het hele Beusebos niet meer zou bestaan en alle hierboven genoemde belangrijke aspecten verloren zouden gaan. Lijkt mij dat dat uw kundige oordeel over deze prachtige groene stad niet in de weg zal staan. 

Met vriendelijke groet,

Eric Kooijman
Voorzitter Stichting Vrienden van het Beusebos”

3 gedachten over “Wordt Purmerend ‘Groenste stad’ dankzij Beusebos?

    1. De Gemeente Purmerend, is een Gemeente, die geen knip voor de neus waard is…Ik druk mij nu netjes uit..Er zitten daar figuren, die alles aan hun laars lappen (niet luisteren naar de inwoners) en gewoon hun EIGEN zin doordrijven, en alleen maar maar naar geld en z.g inkomsten kijken. De figuren zijn door ons gekozen..maar wat heb ik een SPIJT…..Opdonderen moeten deze gasten, en stem NOOIT meer op de stadspartij..Wie zit nou op zo”n klote hotel te wachten? NIEMAND toch?Werkgelegenheid? Die paar uitzendkrachten? Aantrekken mensen buiten Purmerend? LUL koek..Meer inkomsten voor de stad? GELUL…Ze zien alleen maar de poen die ze gaan vangen van Fam. Valk..Korte termijn visie..Maar een bos vernielen, dat doen ze graag, voor die paar rotcenten, en ons mooie (natuurbos) komt |NOOIT meer terug.. Laat het in jullie stem tot uiting komen, en er voor zorgen, dat de nageboortes, die deze beslissingen nemen,NOOIT meer een zetel in de gemeenteraad krijgen!!!

  1. In Amsterdam Noord hebben ze voor het behoud van het Vliegenbos de Hogeschool Larenstein ingeschakeld. Het bos bestaat nog steeds. zie de website vliegenbos.info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.