Samen met Inga Tessel, ecoloog en bestuurslid bij de stichting Behoud Waterland en Martien Roelofs van Milieudefensie Waterland wandelde ik zaterdag 21 februari een prachtig rondje door het Beusebos. We begonnen in de regen maar al snel brak de zon door. Dit leverde weer prachtige plaatjes op van nog natte glinsterende bomen die door de zonnestralen worden doorkruist.
Het was goed om weer eens in het Beusebos te zijn nu er weer wat meer aandacht voor is (zie het bericht van gisteren). Na de Beusebos Experience van vorig jaar waar zo’n 150 mensen op af kwamen en genoten van een kindernatuurspeurtocht, drone demonstraties en natuurlijk de prachtige natuur, is de winter altijd een periode van rust. Ook, of misschien juist, voor de natuur. Bomen verliezen hun blad, de groei komt tot stilstand terwijl er onder de grond van alles borrelt en wacht op de eerste tekenen van de lente. Dat die eerste tekenen van de lente zich al aandienen konden we goed zien. Veel frisgroene sprietjes van de wilde aardbeien, de rozetten van de inheemse en uitheems bereklauw en zelfs een bloeiende fluitekruit!

Ook de vogels voelen zich volgens Inga thuis in het Beusebos: “Dit is echt een vogeltjesbos. Het is een zeer divers bos met veel bomen, een meertje met riet en ook enkele dode bomen. Vooral de dode bomen trekken bijzondere vogels aan zoals de grote bonte specht en de boomklever.” Tijdens onze wandeling kon Inga ons zowel de boomklever (die zijn naam eer aan doet kan ik u zeggen) als de grote bonte specht aanwijzen. Als we bij het vijvertje lopen vertelt Inga verder. “Hier zitten vast veel rietvogels. De karekiet bijvoorbeeld. Die gaan we straks in het voorjaar vast tegenkomen. Zeker trekvogels hebben dit soort stukken natuur nodig. Het zijn voor hen een soort stapstenen. Tijdens hun reis hebben ze rustplekken nodig waar ze veilig kunnen schuilen. Dit bos is daar ideaal voor.”
Het smalle kronkelende wandelpad bracht ons door het gehele bos en de wandeling duurde toch gauw ruim een uur. Het blijft mooi hoe je in zo’n klein stukje natuur het gevoel kunt hebben even helemaal uit de stad te zijn. De komende tijd gaan we onderzoeken hoe we de flora en fauna in het Beusebos grondig kunnen inventariseren. Mochten er nu al vrijwilligers zijn die hier aan mee willen werken zijn die van harte welkom zich alvast te melden.




2 gedachten over “De eerste tekenen van de lente”
Ik vond het zeker leuk en inspirerend (vooral dat laatste) om met jullie door het bos te lopen. Het geeft mij kracht en inspiratie om me er volop voor in te zetten (ondanks het vele dat ik hiernaast al doe) Als ik (wij) dat over kunnen brengen op anderen dan hebben we de eerste slag al gewonnen !
Martien Roelofs
Het is goed te lezen dat het voorjaar er aankomt. Nog mooier vind ik het dat de Boomklever is waargenomen, een die in het verleden niet is gezien of gehoord. Martien als je weer een rondje gaat lopen geef me een seintje.