Column: Geen woorden maar daden

Van voetbal heb ik geen verstand en ik hoop dat ik met de titel van deze column geen Amsterdamse Purmerenders voor het hoofd stoot. De titel slaat in dit geval niet op voetbal maar gaat over de politiek. In de aanloop naar de Tweede-Kamer verkiezingen worden we weer geconfronteerd met politieke partijen die zichzelf van hun beste kant willen laten zien.

Greenwashing is het zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema’s omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan ‘een likje verf’.

Het doet me denken aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Toen werd de Stadspartij de grootste partij in Purmerend. Het was ook wel een partij die iedereen kon aanspreken. In het verkiezingsprogramma was er voor iedere burger wel wat te vinden waar hij of zij blij van werd. Zo ook de kiezer met een groen hart. “PURMEREND BLIJFT EEN GROENE STAD” stond er op één van de campagneborden. Om zeker te zijn van de titel ‘groenste partij’ had de Stadspartij de punten waar milieudefensie op lette letterlijk overgenomen in het verkiezingsprogramma. En vol trots werd de prijs, een beeld van een boom, in ontvangst genomen. Al die groene kiezers, die de landelijke partijen kennelijk zat waren, stemden op de Stadspartij en wachtten in spanning af.

De Stadspartij werd de grootste en mocht een coalitie gaan vormen. En wat was het eerste punt dat bij de onderhandelingen ter sprake werd gebracht? Meer investeren in duurzaamheid? Extra geld voor milieueducatie? Beter onderhoud van het groen? Meer prullenbakken om zwerfafval te bestrijden? Niets van dat alles. Het eerste waar de Stadspartij heel duidelijk over was naar de andere partijen: het Beusebos moet plat!

Vervolgens kon de teleurgestelde groene kiezer tijdens de raadsvergaderingen zien hoe de Stadspartij het debat ontweek en de niet-zo-groene-partijen VVD en AOV het vuile werk liet opknappen.

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en worden de plannen om het Beusebos te kappen steeds concreter. Ondertussen speelt de Stadspartij mooi weer door ons via sociale media weer te laten zien dat ze veel waarde hecht aan natuur. Fel reageren op het idee om overlastgevende bomen te vervangen of prachtige foto’s plaatsen van ‘natuurgebied’ Baanstee, als het om de natuur gaat staat de Stadspartij weer vooraan!

Kiezers zijn niet gek. Heel Purmerend heeft al lang in de gaten dat de Stadspartij alleen maar een (steeds meer versleten) dun verflaagje groen op zichzelf heeft gespoten. Anders zouden ze nooit vóór de kap van het Beusebos zijn.

Mijn advies daarom aan de Stadspartij: stop met het doen alsof je om de natuur geeft. Want die mooie woorden gaan niet samen met het kappen van een heel bos.

En mijn advies aan u als kiezer: geloof niet altijd de mooie woorden van een politieke partij maar kijk vooral naar wat een partij DOET!

Column Eric Kooijman, voorzitter Stichting Vrienden van het Beusebos

Een gedachte over “Column: Geen woorden maar daden

  1. De mensen die in de politiek zitten voor het belang van de samenleving zijn tegenwoordig op een hand te tellen.
    Het zijn allemaal strategen die hun eigen carrières zorgvuldig proberen te sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.