Sinterklaascadeautjes tijdens bomenoverleg

4 december 2015 –

“U gaat vanavond iets horen over bomen en groenbeheer,
gaat de wethouder nu herplanten of toch niet meer?

Recreatie, gezondheid en natuur, dat is waar wij voor gaan!
Laat u die 17 hectare bos daarom maar lekker staan!

We zijn in deze gemeente bijna aan al dat kappen gewend,
Wees daarom zuinig op de Verborgen Parel van Purmerend!

groene groet Stichting Vrienden van het Beusebos!”

Sinterklaas CadeautjeAfgelopen dinsdagavond 1 december werd het bomenbeleid nader toegelicht aan de hand van een presentatie voor de commissie SOB van de gemeente Purmerend. De Stichting Vrienden van het Beusebos greep het moment aan om alle commissieleden een alleraardigst (al zeggen we het zelf) Sinterklaascadeautje te geven; een I love Beusebos-button voorzien van bovenstaande rijm. Daar waar sommigen de geste wel konden waarderen en de button meteen opspelden, was er ook een enkeling die de button met een achteloos gebaar voor zich uit wierp. Een typisch geval van ‘I don’t love Beusebos’?

Purmerend heeft sinds november 2014 geactualiseerd groenbeleid. De gemeenteraad heeft toen de Groenkoers vastgesteld. Op dit moment vindt er een inventarisatie plaats om tot een bomenlijst te komen van bomen die behoudenswaardig zijn. Rob Claucke van Leefbaar Purmerend diende in oktober 2015 de volgende technische vraag in: “Kunt u een uitgebreide uitleg geven van wat de definitie van behoudenswaardig is in dit dossier?”Sinterklaas Cadeautje (2)

Daarop is als antwoord geformuleerd: In Purmerend worden er drie typen bomen gedefinieerd: monumentale bomen, structuurbomen en waardevolle bomen. Voor elk type boom zijn kenmerken opgesteld waar de boom aan moet voldoen. Dit zijn kenmerken als leeftijd, technische levensduur, cultuurhistorische-, beeldbepalende- en ecologische waarde, locatie, zeldzaamheid etc. Op basis van deze (en andere) kenmerken wordt beoordeeld of een boom al dan niet behoudenswaardig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.