Klein kerstwonder in Beusebos

beusebos-modder

25 december 2015 – ‘De ingang van het Beusebos was in een glibberige modderpoel veranderd door plaatsing van de reclamezuil’, vertelt voorzitter Eric Kooijman van Stichting Vrienden van het Beusebos. ‘Maar de opdrachtgever, gemeente Purmerend, nam daarop geen enkele verantwoordelijkheid.’

‘Nog voor de Kerst is een aantal vrijwilligers hard aan de slag gegaan om de entree te verbeteren. Met het aanbrengen van drainagegoten en gebruikmaking van aanwezige natuurlijke materialen als zand en riet kunnen bezoekers nu wel weer normaal het bos in wandelen’, aldus Eric.

Na beëindiging van de werkzaamheden aan de mast, eerder deze maand, liet de aannemer de ingang achter als een glibberige, natte modderpoel. Bezoekers zakten in de modderplassen, er waren valpartijen en mensen keerden teleurgesteld huiswaarts nadat ze de drassige bende voor de ingang van het bos zagen. Het was een gevaarlijke en vervelende situatie voor veel bezoekers.

Kriegerpad

GroenLinks vroeg in de gemeenteraad om wat aan de ontstane situatie te doen. Bijvoorbeeld om de aannemer te vragen om een flinke laag houtsnippers te storten. Ook Lijst van Damme drong aan op zo’n eenvoudige actie. Het verzoek bleek aan dovemansoren gericht. RTV-Purmerend was aanwezig tijdens de raadsvergadering en berichtte over de opvallende reactie van wethouder Hans Krieger: ‘“Er is geen Beusebos en er is geen ingang”. Dat hij daarmee veel Purmerenders die hier graag wandelen op de tenen trapte, leek de wethouder niet te beseffen. Vervolgens hield hij ook nog een praatje over de mooie toekomst van bedoelde plek voor extra werkgelegenheid. Maar de ontwikkeling van deze plek zit niet in zijn portefeuille. Het beheer al evenmin. Daar gaat (sic) zijn collega’s Voorbij en Hegger over.. Die zwegen.’

Wethouder Hans Krieger deed nog twee andere opmerkelijke uitspraken: ‘Het is geen locatie waar wij enige verantwoordelijkheid voor dragen’ en ‘Het terrein heeft op dit moment voor ons geen status’. Stichting Vrienden van het Beusebos vindt het onbegrijpelijk dat hiermee Purmerenders feitelijk de toegang tot een bestaand bos wordt ontzegt. Kooijman: ‘Het Beusebos is levensecht, al heeft het volgens Krieger geen formele status. Ontkennen dat het bos bestaat is onbegrijpelijk. En is het nu echt zo moeilijk om een aannemer te bellen voor herstelwerk?’

Na afloop van de klusdag hebben de vrijwilligers geproost op de nieuwe entree van het Beusebos. Om te benadrukken dat er zonder wethouder Hans Krieger geen nieuw pad zou zijn gekomen, hebben de vrijwilligers unaniem besloten om het nieuwe pad om te dopen tot het Kriegerpad.

Schermafbeelding 2015-12-24 om 17.30.08

 

Een gedachte over “Klein kerstwonder in Beusebos

  1. Tot nu toe zitten we prima op koers om het Beusebos bij een breed publiek onder de aandacht te brengen met het uiteindelijke doel deze prachtige plek mét feitelijk aantoonbare natuurwaarden te behouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.