Beusebos bedreigd door landelijke hotelketen

31 oktober 2016 – Uit een gesprek dat maandag 31 oktober heeft plaatsgevonden tussen stichting Vrienden van het Beusebos en wethouder Rotgans blijkt dat een landelijke hotelketen zich op de plek van het Beusebos wil vestigen. “Dit zorgelijke voornemen zal eerdaags in een intentieovereenkomst tussen deze partijen worden vastgelegd en ondertekend”, aldus Eric Kooijman, voorzitter van stichting Vrienden van het Beusebos. “We gaan er alles aan doen om het Beusebos te redden.”fotomeertjeJdS

Het voornemen van wethouder Rotgans en de landelijke hotelketen staat in schril contrast met de ontwikkelingen die juist op dit moment in de rest van Nederland gaande zijn. De Nederlandse bos- en houtsector heeft vorige week een plan gepresenteerd om met aanplant en aankoop van bossen bij te dragen aan de realisatie van de klimaatafspraken van Parijs. Investeren in bos levert volgens deskundigen drie keer winst op: het langdurig opslaan van CO2, méér en slimmer benutten van hernieuwbare en duurzame grondstof en een mooi bos met grotere biodiversiteit en recreatiemogelijkheden. Dat de overheid achter dit plan staat blijkt uit de intentieovereenkomst die staatssecretaris Dijksma deze week tekende.

Het is daarom ook extra opmerkelijk dat wethouder Rotgans op zeer korte termijn een intentieovereenkomst wil tekenen om het laatste natuurlijke bos van Purmerend te kappen. “In deze tijd waarin zowel natuurorganisaties, overheden als het bedrijfsleven doordrongen zijn van het belang van natuurbehoud en duurzame ontwikkelingen, is het verbijsterend dat Rotgans een heel bos opoffert voor financiële belangen van een ondernemer” aldus Eric Kooijman.

Stichting Vrienden van het Beusebos is tegenstander van alle plannen om het Beusebos te ‘ontwikkelen’ en pleit voor volledig behoud van het 17 hectare grote bos. De stichting wees de wethouder er in het gesprek op dat een grote groep mensen in en rond Purmerend voor behoud van het Beusebos is. Een intentieovereenkomst is volgens de stichting dan ook erg misplaatst. Bovendien zijn er plannen van de rijksoverheid om de gevaarlijke bocht in de A7 waarin het Beusebos ligt, recht te trekken. Een ondergrondse corridor maakt deel uit van dit plan. Dit zou betekenen dat het Beusebos niet langer een ‘zichtlocatie’ aan de A7 is, wat een van de voornaamste verkoopargumenten is van de gemeente Purmerend.

Kom in actie!
Stichting Vrienden van het Beusebos roept mensen op om hun ongenoegen over de hotelplannen op de plek van het Beusebos te uiten met een mail aan Rotgans via griffie@purmerend.nl. U kunt de stichting ook ondersteunen met een donatie via www.beusebos.nl.

10 gedachten over “Beusebos bedreigd door landelijke hotelketen

 1. Mensen weten niet wat ze moeten schrijven en sommigen willen wel, maar maken er se rijd niet boor vrij (of hebben de ris niet). Kortom genoeg redenen om niet te mailen. Mije voorstel is dat jullie de mensen tegemoet komen met een geschikte geschreven emal die men kan doorsturen. een soort kettingbrief. Dan zullen er vast meer emails verzonden worden.

  1. Beste Joy, dat is een goed idee. Dankjewel. We zijn ermee bezig en zullen een voorbeeld op deze site en op Facebook plaatsen.

  1. Prachtige brief, Jan. We gebruiken graag jouw mail als voorbeeldmail voor andere mensen die hun ongenoegen willen uiten. Bedankt!

 2. Het lijkt wel of de heer Rotgans het er om doet, de gemeente verhuld zich in stil zwijgen over welke hotelketen het hier betreft. Is er er wel een hotelketen in beeld, of speelt de gemeente hier een spelletje?

  Heeft de landelijke politiek hier al hoogte van gekregen, of heeft dat geen zin ? Hoe zit dat met de vogelbescherming, wat vinden zij hiervan ?

  De maatschappelijke belangen van dit bos is erg groot en dat wil de gemeente Purmerend niet zien en al helemaal niet horen!
  Er staat maar 1 belang voorop, Purmerend wil groeien en meer verstedelijking dit over de rug van de inwoners en ten koste van de natuur.

  Ik heb vanavond spontaan een flyer gemaakt met de vraag aan mijn buren om een e-mail naar de griffie sturen.

  1. Goede actie, Ylja. Hoe meer mensen uit Neck opstaan, hoe beter. Ook zij kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief en ons op Facebook volgen om op de hoogte te blijven (pagina Red het Beusebos en de groep Vrienden van het Beusebos).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.