614 beschermde bomen in het Beusebos

Eén van de geïnventariseerde bomen.

3 juni 2017 – Er staan 507 monumentale bomen, waaronder 60 eiken, in het Beusebos. Dit is gebleken uit een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de gemeente Purmerend. Ook staan er 107 waardevolle bomen.

Het onderzoeksrapport geeft aan dat monumentale bomen de meest markante bomen zijn. Op gemeentelijk niveau zijn deze bomen van grote waarde. Waardevolle bomen zijn de monumentale bomen van de toekomst. Het zijn bijzondere bomen, bijvoorbeeld door hun grote waarde, hun locatie of uitstraling in hun omgeving.

boom verblijfplaats voor havik 
In totaal zijn er verder in het gehele gebied van 17ha bij 13 bomen vaste rust en verblijfplaatsen voor dieren aangetroffen. Dit zouden verblijfplaatsen van vleermuizen kunnen zijn. In 1 boom is een nest van een havik aangetroffen welke volgens de vogelrichtlijnen in het kader van de wet natuurbescherming een jaarrond beschermd nest is. 92 bomen waaronder 90 wilgen en 2 esdoorns worden aangemerkt als belangrijke stuifmeelleverancier voor insecten zoals bijen en hommels.

Het onderzoek is gedaan door de gemeente Purmerend als onderdeel van de plannen om het Beusebos te kappen voor de bouw van onder andere een Van der Valk hotel. Na de flora en fauna-inventarisatie die vorig jaar verscheen en waar meer dan 60 verschillende diersoorten werden beschreven, is deze boominventarisatie weer een bevestiging van wat het Beusebos zo uniek maakt. Het is een plek met een ongekende biodiversiteit. Een plek om de natuur in al z’n schoonheid te ontdekken en erover te leren. Zeker dankzij het nieuwe informatiebord.

help ons het bos redden
We bestuderen het rapport nu en overleggen met juristen. We maken ons op voor een juridische strijd tegen de bouwplannen en daar hebben we uw hulp hard bij nodig! Word donateur en help ons het Beusebos redden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.