15 februari 2017 – De gemeente Purmerend doet dit jaar mee aan de Nationale Groencompetitie 2017 van Entente Florale. Dit meldde Wethouder Hegger van de Stadspartij met enige trots op 13 februari j.l. aan de gemeenteraad van Purmerend. Nogal schaamteloos voor een coalitie die het Beusebos wil kappen voor een megahotel.
“Door deel te nemen aan deze competitie laat Purmerend aan haar inwoners zien welke groene kwaliteiten de stad heeft en welke bijdrage zij daar zelf aan hebben geleverd. Bewoners worden daarom ook nauw betrokken bij de Purmerendse deelname. Deelname stimuleert de ontwikkeling van groen in brede zin, de betrokkenheid van bewoners en de samenwerking tussen alle partijen. Tot slot leidt deelname tot een rapport waarbij het Purmerendse groen, in al haar facetten, door een onafhankelijke vakjury in kaart wordt gebracht. Dit rapport biedt kansen om uitvoering en beleid – op diverse terreinen – verder aan te scherpen.”
De keuze om deel te nemen aan de Groencompetitie 2017 is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De stadspartij die in 2014 de gemeenteraadsverkiezingen in ging met veel groene beloften, heeft in deze bestuursperiode qua groene keuzen behoorlijk ingeboet.
Bomenlijst
“Het bomenbestand binnen Purmerend mag niet teruglopen en moet goed worden onderhouden (herplantplicht). Hiernaast moet de soorten worden uitgebreid om de kwaliteit van de wijken te verbeteren.” Aldus de website van de Stadspartij in 2014.
In 2017 wordt er onder de Stadspartij een totaal ander beleid qua bomen ingezet. De kapvergunning verdwijnt uit de Algemene Plaatselijke Verordening en wordt vervangen door de “bomenlijst”. Minder bureaucratische rompslomp en een mooi initiatief, mits deze bomenlijst goed gevuld zou zijn.
Wethouder Hegger laat zelf op regelmatige basis weten dat de gemeenteraad van Purmerend heeft geknipt in het budget van groenonderhoud. En dat is te merken in de wijken. Door minder regulier onderhoud staat het onkruid in de perken hoog. Ook de berenklauw is bezig met een grote opmars. Eerst aan de randen van de gemeenten, maar inmiddels ook in de wijken zelf.
Groenkoers gemeente 2014
Bomen zijn levende organismen die meegaan met de cyclus van de seizoenen. De gemeente hecht veel belang aan de voordelen van bomen voor de leefbaarheid van de stad. Voordelen die vele malen opwegen tegen de hinder die ze soms kortstondig veroorzaken. Daarom zal de gemeente alleen bij zwaarwegende overlast overgaan tot snoei of kappen van gezonde bomen.
Zo staat er te lezen in de groenkoers 2014. En laten er nou, van de 33.000 levende groene wezens die Purmerend rijk is, 8000 stuks in het Beusebos/Kom A7 staan. De locatie waar onze gemeente het groen wil vervangen door een Van Der Valk hotel. De plek waar tientallen soorten vogels en andere dieren leven, waaronder talloze bedreigde en beschermde soorten. De plek ook, waar de buurtbewoners recreëren, waar fijnstof van de A7 wordt afgevangen en regenwater zonder problemen wordt opgenomen door de natuurlijke omgeving. Kortom, de groene long en buffer van Purmerend west.
Schaamteloos
Wij, als Vrienden van het Beusebos, vinden het behoorlijk schaamteloos dat een gemeente, die door haar burgers onder vuur ligt om haar slechte groenbeleid en vooral omdat dat ze het Beusebos wil kappen, het lef heeft deel te nemen aan de Nationale Groencompetitie. De beoordelingsthema’s van deze wedstrijd zijn precies de argumenten die wij noemen voor het behoud van het Beusebos. Argumenten die de gemeente volledig aan haar laars lapt.
5000 euro inschrijfkosten
De winnaar van de Nationale Groencompetitie 2017 zal in september bekend gemaakt worden.“ln de categorie steden (> 15.000 inwoners) bindt Purmerend de strijd aan met Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Waalwijk”, zo schrijft Hegger in zijn brief aan de raad. De wethouder vermeldt in zijn schrijven niet dat deelname onze gemeente ook nog eens 5000 euro kost.
Een gedachte over “Gemeente Purmerend betaalt 5000 euro voor deelname Nationale Groencompetitie”
Stelletje greenwashers. Een kwart van de bomen in Purmerend willen ze kappen voor een megalomaan groot hotel. Het eerdere natuurgebied Baanstee Noord is al platgegooid voor een bedrijventerrein maar bedrijven komen nauwelijks. Dus liggen daar nu op de grond de zonnepanelen in “het grootste zonnepark van Nederland in stedelijk gebied”. De binnenstad verloedert, veel winkels staan leeg. Afval beter scheiden? Nee, dat kost teveel. Purmerend is een rare stad aan het worden door een coalitie die zich diep zou moeten schamen!